HISTAMINOVÁ INTOLERANCE - jak ji rozpoznat a zvládat nejen v létě

Histaminová intolerance je stále častější, ale často nerozpoznaná příčina trávících i celkových zdravotních obtíží. Co přesně tento problém znamená, co jej způsobuje, co jej zhoršuje a jak si pomoci? 

Nejedná se o klasickou alergii, ale o neschopnost těla odbourávat přebytečný histamin. Ten se přirozeně vyskytuje v potravinách a uvolňuje se i při stresu, sportu nebo horku. 

 

✅ Důvody neschopnosti těla odbourávat přebytečný histamin mohou být:

Nedostatek enzymu DAO (diaminooxidáza) - způsoben buď genetickou predispozicí, střevními záněty jako je SIBO, Crohnova choroba nebo celiakie, užívání některých léků jako jsou antibiotika, antidepresiva, antihypertenziva, nedostatek živin potřebných právě pro tvorbu tohoto enzymu jako jsou vitamin B6, měď, zinek nebo užívání alkoholu, který aktivitu DAO blokuje

Porucha enzymu HNMT (histamin-N-methyltransferáza) - tento enzym odbourává histamin uvnitř buněk, zejména v játrech a nervové soustavě. Ten ovlivňují genetické mutace, oxidační stres a toxiny v játrech nebo nedostatek B12 nebo kyseliny listové.

Střevní dysbióza a přemnožené histaminové bakterie - některé bakterie totiž produkují histamin ve střevech, a to nejčastěji po antibiotikách, špatné stravě nebo SIBO (bakterie ve špatné části střev)

• Nadměrný příjem histaminu z potravy - tělo může být zahlceno vnější zátěží histaminem, ikdyž enzymy fungují normálně. Potraviny, které obsahují větší množství histaminu jsou třeba různé fermentované potraviny jako sýry, kysané zelí, víno, pivo, čokoláda, sojová omáčka, dále uleželé a dlouho skladované potraviny jako ryby, uzeniny, zbytky jídel, nebo i čerstvé potraviny jako rajčata, jahody, citrusy, špenát nebo lilky.

Zvýšené uvolňování histaminu z buněk - může být uvolňován bez vnějšího příjmu a spouštěče takového chování mohou být stres, alergeny, fyzická námaha a přehřátí nebo alkohol a opiáty či anestetika.

 

Jak rozeznat histaminovou intoleranci?

• Nadýmání, bolesti břicha, pálení střev

• Bolesti hlavy, migrény

• Únava, nespavost, podrážděnost

• Zarudnutí pokožky, vyrážky

• Pocit bušení srdce, závratě

• Zhoršení po konzumaci určitých potravin

 

Proč bývá v létě horší? 

Důvodem je hned několik faktorů. Jedním z hlavních jsou vyšší teploty, které ovlivňují a podporují růst bakterií a rozklad potravin - více histaminu. Dále letní potraviny jako mořské plody, některé druhy ovoce a zeleniny jako rajčata a jahody a v neposlední řadě i cestování a stres.

 

✅ Co pomáhá při histaminové intoleranci?

• Nízkohistaminová dieta - čerstvé nemarinované, nemléčné a nemasné potraviny

• Enzym DAO - jako doplněk stravy

• Vitamin C a B6 pro odbourávání nadměrného histaminu

• Probiotika bez histaminotvorných kmenů

• Quercetin - přírodní antihistaminikum

• Hydratace a vyhýbání se přehřátí

 

- u nás na Vitaminum.cz pro vás máme doplněk stravy Histamin kontrol, který vám uleví. Nebo dále doplňky nezbytné pro podporu této intolerance jako vitamin C v lipozomální formě, vitamin B6, Probiotika 10 + enzymy, Digestive enzymes (zažívací enzymy), Quercetin + bromelain.

Tak neváhejte a zatočte s vašimi zažívacími obtížemi. 💊